Chociaż japońskie sushi może wydawać się posiłkiem dostępnym wyłącznie na wynos lub z dostawą, jesteśmy tutaj, aby powiedzieć Ci, że jest to całkowicie możliwe w domu. Chociaż potrzeba dużo czasu, aby zostać profesjonalnym kucharzem sushi (poważnie, oni szkolą się nawet przez 10 lat!), Ty (tak, Ty!) możesz zrobić pyszne rolki, używając zaledwie kilku kluczowych składników i technik. A co jest najlepsze? Zamieściliśmy tutaj kilka klasycznych przepisów, ale tak naprawdę możesz wypełnić je wszystkim, czego chcesz — tempurą, warzywami, piklami… nie musisz ograniczać się tylko do ryb. Sprawdź nasze najlepsze przepisy na sushi, aby uzyskać pomysły — z praktyką będziesz tylko lepszy, więc do dzieła!
WSZYSTKO kręci się wokół ryżu. Słowo sushi w języku japońskim oznacza „kwaśny ryż”, więc jeśli zamierzasz spróbować zrobić sushi w domu, musisz zrobić to dobrze. Nie daj się zastraszyć, mamy przewodnik po ryżu do sushi, który pomoże Ci zacząć. Zasadniczo dodasz ryżowy ocet winny („kwaśny”) do ryżu w określony sposób. Jeśli nie będzie idealnie za pierwszym razem, nie martw się — Twoje rolki i tak będą smakować pysznie.
Jeśli nie masz dostępu do wysokiej jakości ryb, nie martw się. Wiele świetnych rolek wykorzystuje imitację kraba (znaną również jako paluszki krabowe lub surimi), jak nasza pikantna rolka z krabem. Możesz również użyć tempury, a nawet skromnego tuńczyka z puszki. Nie jesteś wielkim fanem ryb? Trzymaj się wyłącznie warzyw, jak w naszym sushi z ogórkiem, lub wypróbuj różne kombinacje tego, co lubisz. To są Twoje rolki sushi, więc baw się dobrze.
Narzędzie pracy. Aby naprawdę odnieść sukces w samodzielnym zwijaniu sushi, będziesz chciał zaopatrzyć się w wielorazową matę bambusową do sushi. Są stosunkowo niedrogie, a gdy zobaczysz, jak łatwo jest zrobić sushi, zakładamy, że będziesz z nich często korzystać. Gorąca wskazówka: owiń matę folią spożywczą przed użyciem. To eliminuje część wielokrotnego użytku maty, ale uwierz nam, dzięki temu czyszczenie staje się o WIELE łatwiejsze, podczas gdy wciąż przyzwyczajasz się do zwijania.
Przykładowe sushi
Składniki:
– 1 1/2 szklanki ryżu do sushi (szczypta kurkumy)
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka cukru pudru
– 4 arkusze nori
– łosoś wędzony na zimno pokrojony w paski
– 2 łyżki majonezu
– 1 ogórek libański, pokrojony w zapałki
– 1 średnie awokado, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 średnia marchewka, pokrojona w słupki
– krabowe paluszki
– Sos sojowy o obniżonej zawartości soli, lub słodko-kwaśny sos chili do podania
Krok 1
Płucz i odcedź ryż 3 razy lub do momentu, aż woda będzie czysta. Przełóż do sita nad miską. Odstaw na 10 minut do odcedzenia.
Krok 2
Umieść ryż i 1 1/2 szklanki zimnej wody w rondlu na średnim ogniu. Przykryj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego, (opcjonalnie wsyp szczyptę kurkumy – uzyskamy żółty kolor ryżu). Gotuj pod przykryciem przez 12 minut lub do momentu wchłonięcia wody. Zdejmij z ognia. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Krok 3
W międzyczasie umieść ocet i cukier w dzbanku nadającym się do kuchenki mikrofalowej. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy (100%) przez 30 sekund. Wymieszaj, aby rozpuścić cukier. Przełóż ryż do dużego ceramicznego naczynia. Za pomocą szpatułki wymieszaj, aby rozbić grudki. Powoli dodawaj mieszankę octu, podnosząc i obracając ryż, aż ryż ostygnie.
Krok 4
Połóż 1 arkusz nori, błyszczącą stroną do dołu, na macie do sushi. Wilgotnymi palcami rozłóż 3/4 szklanki ryżu na nori, pozostawiając 2-centymetrowy pasek na 1 krótkim końcu. Rozłóż 2 łyżeczki majonezu na środku ryżu. Ułóż ćwiartkę ogórka, awokado i marchewkę na majonezie. Używając maty do sushi, zwiń mocno, aby utworzyć rolkę. Pokrój na 6 plasterków. Powtórz z pozostałymi arkuszami nori, ryżem, majonezem, ogórkiem, łosoś, marchewką, lub z pałeczkami krabowymi.
Komponuj według własnego upodobania. Podawaj z sosem sojowym.
Smacznego.