Rodzaj lukru przygotowanego z cukru pudru i ubitych białek jaj, opcjonalnie z dodatkiem soku z cytryny. Zastosowanie białka jajka kurzego jako bazy powoduje, że lukier jest wytrzymały na rozciąganie i szybko wysycha.
Lukier królewski może być przygotowany zarówno ze świeżych białek jak i pasteryzowanych. Lukier można barwić za pomocą barwników spożywczych w paście lub żelu, które nie rozrzedzają jego konsystencji.
Składniki na lukier:
– 25 dkg cukru pudru
– 1 białko kurze
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sok z pół cytryny
Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.
Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje. Wszystkie składniki wymieszaj i utrzyj na gładki i lśniący lukier.
Uwagi: jeżeli chcesz przechować lukier, przykryj go folią spożywczą dociskając do lukru. Przechowuj w lodówce.