Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z jajek Przystawka, przekąska

Bożonarodzeniowe przekąski z jajkiem

Nowa wersja klasycznego jajka faszerowanego z dodatkiem przypraw. To pyszna przystawka lub idealna przekąska!
Szybkie i łatwe, z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach.

I. Jajko z choinką
– 4 jajka
– garść szpinaku
– 1-2 łyżki serka śmietankowego
– sól, pieprz do smaku
– czerwony pieprz cały
– ser Red Pesto
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, żółtka przełóż do miseczki, białka układaj na porcelanowe łyżeczki lub półmisek.
Szpinak zalej wrzątkiem, gdy zmięknie odsącz z wody. Szpinak przełóż do żółtek, dopraw solą i pieprzem, zblenduj. Do masy dołóż serek, wymieszaj łyżką.
Ser Red Pesto pokrój w plastry, wykrawaj foremką małe gwiazdki.
Białka jajek wypełnij masą, wygładź, następnie cienką okrągłą tylką zrób szlaczek w kształcie choinki. Udekoruj czerwonym pieprzem i czerwoną gwiazdką na wykałaczce.

II. Świąteczne jajko z gwiazdą
– 4 jajka
– majonez
– szczypior 2 łyżki posiekany
– owoce granatu
– Wasabi Cheese
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, układaj na porcelanowe łyżeczki lub półmisek.
Wasabi Cheese pokrój w plastry, wykrawaj foremką małe gwiazdki. Majonez przełóż do worka cukierniczego z tylką, wyciskaj rozety na jajku. Posyp szczypiorem i owocami granatu, udekoruj zieloną gwiazdką na wykałaczce.

III. Mikołaj na jajku
– 4 jajka
– majonez
– papryka czerwona podłużna mała
– seler naciowy
– nasionka pieprzu czarnego
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, układaj na porcelanowe łyżeczki lub półmisek.
Z papryki odkrój czubek, przekrój na pół. Łodygę selera pokrój w cienkie plasterki.
Na połowę jajka połóż „czapeczkę” z papryki, oczy z pieprzu, brodę zrób majonezem, wąsy naprzemiennie majonezem lub plastrami selera naciowego. Zrób kleksa z majonezu na „czapeczce”.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ