Najlepszy sernik bez pieczenia.
Masa serowa:
– 100g masła
– 0,5 kg twarogu
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 100ml mleka
– 1 budyń śmietankowy niesłodzony
– olejek waniliowy lub cukier waniliowy
– 200g czekolady do ciasta
– 2 op. herbatników typu pettit bure (ok. 300g)
Blaszka 18×18 wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotowujemy masę serową. Do twarogu dodajemy masło, jaja, cukier, wanilię, dobrze wymieszać, podgrzać aż masa będzie lejąca, dodać budyń wymieszany w mleku. Wszystko połączyć i zagotować ciągle mieszając, uważać bo masa lubi się przypalić.
W blaszce układamy na przemian herbatniki i gorącą masę serową. W między czasie rozpuszczamy czekoladę, następnie wylewamy na wierzch sernika.
Sernik przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny.
Smacznego.