Przepyszna babka borówkowa, jest połączeniem tradycyjnej babki piaskowej ze smakiem dojrzałych borówek.
Szybkie ciasto z borówkami o niesamowicie lekkiej i wilgotnej konsystencji. Kilka minut i ciasto gotowe.
Ciasto jest bardzo proste i poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.
Ciasto przepełnione jest borówkami i w sezonie na te owoce to świetny pomysł na szybki wypiek.
Poza sezonem można użyć mrożonych owoców. Najlepiej smakuje z lukrem cytrynowym.
SKŁADNIKI:
– 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
– 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– szczypta soli
– 1 szklanka zmiksowanych borówek
PRZYGOTOWANIE:
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka, mleko oraz olej mieszamy trzepaczką w miseczce. Następnie wprost do mokrych składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wsypujemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką do połączenia składników. Na koniec dodajemy zmiksowane borówki i chwilkę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka W trakcie pieczenia po 15 minutach robimy nacięcie wzdłuż ciasta ostrym nożem. Gotowe studzimy w formie, następnie oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego.