Spring rollsy na dwa sposoby: z krewetkami na słono i truskawkami na słodko
Spring rollsy i sajgonki to dwie różnej odmiany potrawy azjatyckiej, choć czasem terminy te są używane zamiennie. To co niewątpliwie je łączy, to fakt, że można zawijać w nie niemal dowolne składniki! Na pewno sprawdzą się wszystkie dary lata, takie jak marchewki, ogórki, kapusta, szczypiorek, kukurydza, awokado i wiele innych.
Spring rolls są zazwyczaj wypełniane surowymi lub lekko gotowanymi składnikami, takimi jak krewetki, mięso, makaron ryżowy, świeże warzywa (np. sałata, mięta, kolendra).
Zamów bazowy składnik jakim jest papier ryżowy i ciesz się swoimi kompozycjami!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
– 6 arkuszy papieru ryżowego
– 12 krewetek obgotowanych
– 1 mały ogórek
– 1/2 marchewki
– świeża kolendra
– świeża mięta
-1 szklanka poszatkowanej sałaty lodowej
– 3 duże truskawki
– 1/2 banana
– 1 kiwi
– 1/2 szklanki makaronu vermicelli
– sos słodko-kwaśny
– 2 łyżki serka Philadelphia
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
I. Rollsy z krewetkami
Papier ryżowy włóż do letniej wody na 2 sekundy. Następnie rozłóż go na desce i poczekaj, aż zmięknie.
W 1/3 długości papieru ułóż 4 krewetki, kilka plastrów ogórka i marchewkę w drobnych słupkach. Przykryj to odrobiną poszatkowanej sałaty i listkami kolendry. Dodaj makaron vermicelli. Zawiń dokładnie papier (jak naleśniki na krokiety – zakładając boki do środka). Przygotuj 3 sztuki takich spring rollsów.
II. Rollsy z truskawkami
Pokrój: truskawki i kiwi na bardzo cienkie plasterki, banana – na drobne słupki. Na przygotowanym papierze rozłóż owoce, poszatkowaną sałatę i makaron. Zawiń 3 rollsy na słodko.
Do słonych rollsów podaj sos słodko-kwaśny, a do słodkich sos stworzony na bazie serka Philadelphia (połącz serek z jogurtem i poszatkowaną miętą).
Smacznego.