Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Przepisy Przystawka, przekąska

Łosoś w smażonym papierze ryżowym – wykwintna przekąska

Łosoś wędzony na zimno w smażonym papierze ryżowym to niesamowicie wykwintna przekąska.
Składniki
– 300g wędzonego łososia na zimno
– łyżka majonezu
– łyżka sosu srirarcha
– 1/2 szk pokrojony w kostkę ogórek zielony
– czarny sezam
– szczypiorek 2 łyżki
– listki nori
– papier ryżowy
– patelnia, długie szczypce i olej
Zacznij od przygotowania miseczek z papieru ryżowego i listków nori.
Na blachę połóż dwa listki nori, lekko zwilż papier ryżowy i połóż na nori – dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 100 stopni i piecz 10 minut (do pozbycia się wody). Wyjm z piekarnika, nożyczkami przetnij na cztery części.
Do patelni wlej olej 3/4 wysokości, rozgrzej do 200 stopni.
Zachowaj szczególną ostrożność z tak gorącym olejem.
Wkładaj po jednym papierze ryżowym tak aby nori było u góry i szybkim ruchem przyciśnij szczypcami aby uformować wgłębienie. Trwa to ok. 3 sekundy, wyjm szczypcami na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przygotuj łososia:
Łososia pokrój w kostkę, dodaj majonez, sos srirarcha, szczypiorek, wymieszaj. Nakładaj do usmażonych foremek, ułóż kilka kostek ogórka i posyp sezamem.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ