Szybki deser nie tylko dla dzieci. Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!
Babeczki na halloween
Składniki:
– cukier – 125 g
– czekolada biała – 200 g
– czekolada deserowa – 30 g
– jajko – 2 szt.
– masło – 125 g
– mąka pszenna – 175 g
– mleko – 50 ml
– orzech laskowy – 75 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – 1 szczypta
dodatkowo: biała czekolada, pomarańczowy barwnik
Przygotuj:
papilotki do muffinów
blachę do pieczenia muffinów
piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: Przygotuj ciasto na muffiny
Orzechy laskowe mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło, cukier i sól miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Dodajemy mieszankę orzechów na przemian z mlekiem, mieszając. Papilotki wkładamy do wgłębień blachy do pieczenia muffinów, a następnie napełniamy je ciastem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 30–35 minut na jasnobrązowy kolor. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z zagłębień blachy.
Krok 2: Babeczki ozdabiamy
Białą czekoladę drobno siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodaj kilka kropli pomarańczowego barwnika, wymieszaj. Powierzchnię babeczek posmaruj pomarańczową czekoladą, posyp wiórkami czekoladowymi.
Smacznego.