Pyszna i prosta przystawka, która zrobi wrażenie na Waszych gościach. Idealna przekąska na świąteczne dni i np. na szwedzki stół ale też na co dzień.
Choć wielu dorosłych uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki. Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie jako przekładaniec z dodatkami.
Przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko.
Składniki na ciasto:
– 200g szpinaku
– 3 jajka
– 2 łyżki czubate mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka koperku
– 1/2 łyżeczki soli
Szpinak wypłukać, (można zalać wrzątkiem – ułatwi nam to sprawniejsze blendowanie), odsączyć. Do wysokiego naczynia wkładamy szpinak – blendujemy na jednolitą masę, dodajemy resztę składników na ciasto. Blenderem dokładnie miksujemy.
Blachę 30×40 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, rozprowadzając równo po powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na drugi papier, zdejmując ten, na którym się piekło. Zostawiamy do wystudzenia.
I. Chatka z ciasta szpinakowego
– ciasto szpinakowe jw.
– serek śmietankowy 150g
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– szczypta czosnku
– sól, pieprz
– oliwki zielone
– 200g łososia wędzonego
Serek śmietankowy, jogurt, czosnek, wymieszaj dopraw do smaku solą i pieprzem.
Prostokąt ciasta 21x28cm posmaruj serkiem, układaj łososia wędzonego a następnie posmaruj resztą serka. Złap za dłuższe boki i uformuj trójkąt. Dobrze jest gdy masz trójkątną formę, łatwiej nam uformować trójkąt, możesz też zrobić z tektury. Tak przygotowany włóż do zamrażalnika na godzinkę lub do lodówki na kilka godzin. Taki zabieg ułatwi krojenie.
II. Rolada z ciastem szpinakowym
– ciasto szpinakowe jw.
– pozostałe składniki jw.
Posmaruj prostokąt ciasta szpinakowego serkiem, układaj na to łososia wędzonego i zwiń jak roladę.
Smacznego.