Łosoś zapiekany w cieście francuskim z cukinią
Pyszny kontrast płatków ciasta francuskiego, kremowego nadzienia, łososia, płatków cukinii, sprawia, że ta tarta jest zwycięzcą! Idealna na imprezę, zabawę, tarta będzie ładnie wyglądała na każdym stole.
Łosoś zapiekany w cieście francuskim z cukinią
składniki:
– ciasto francuskie powiększone
– 250g surowego łososia
– 1 cukinia
– 100g jogurtu naturalnego
– sól i pieprz
Jogurt wymieszaj z szczyptą soli, wylej na gazę, zostaw na kilka godzin w lodówce. (Najlepiej przygotować dzień wcześniej).
Łososia pokrój na jednakowe steki, (ok. 2x2cm) posól.
Z ciasta francuskiego wytnij duży okrąg, połóż na nim steki z łososia, aby utworzyć okrąg. Posmaruj ciasto wokół okręgu z łososiem rozmąconym jajkiem lub wodą i złóż na łososia.
Pokrój łososia pokrytego ciastem na kawałki o szerokości 3 cm, a następnie obróć je o 90°, odkryj łososia.
Połącz odsączony jogurt z drobno posiekaną zieloną cebulką, solą i pieprzem, a następnie rozprowadź na pozostałe ciasto. Pokrój ciasto na 6 pasków o tej samej szerokości. Pokrój cukinię w cienkie plasterki i ułóż je wzdłuż pasków makaronu, lekko wystając z jednej strony.
Powtórz ze wszystkimi paskami, aby uzyskać duży kwiat cukinii. Połóż kwiat na cieście z łososiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C/350F.
Smacznego.