Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser

Krucha tarta z owocami i kremem budyniowym


Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.
KRUCHE CIASTO
– mąka pszenna – 300 g
– masło – 150 g
– cukier puder – 100 g
– 1 jajko – 1 szt.
KREM BUDYNIOWY
– mleko 3,2% – 300 ml
– ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
– żółtka jaj – 3 szt.
– cukier – 2 łyżki
– mąka pszenna – 2 łyżki
– mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
– masło – 2 łyżki
DEKORACJA
– maliny, borówki, porzeczki, liście mięty
– cukier puder – 1 łyżeczka

Przygotuj wcześniej:
Masło do przygotowania kruchego ciasta schłodź, aby w momencie użycia było bardzo zimne. Masło do przygotowania kremu przechowuj w temperaturze pokojowej, aby było dość miękkie.
Sposób przygotowania:

KROK 1: SIEKAMY CIASTO
Zimne masło kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i przesypujemy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej masło i część cukru pudru i całość siekamy nożem, ograniczając dotykanie rękoma, aż rozdrobnimy masło na naprawdę małe kawałki. Następnie do ciasta dodajemy pozostały cukier, ponownie siekamy, aż składniki się dobrze połączą, dodajemy jajko i jeszcze chwilę siekamy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Dobrze przesiekane ciasto krótko zagniatamy, aż będziemy mogli uformować z niego kulę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki, gdzie chłodzimy je przez ok. 40-60 minut.

WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto nie będzie się łączyć w całość, warto dodać do niego 2 łyżeczki zimnej wody.

KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Dość szybko i energicznie, uważając, aby go zbytnio nie ogrzać, wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy trochę większej niż średnica formy.

WSKAZÓWKA! Ciasto możemy wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub delikatnie podsypać je mąką.

KROK 4: CHŁODZIMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do formy, dociskamy do boków i odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Następnie nakłuwamy wierzch ciasta widelcem i schładzamy je przez ok. 15-20 minut w lodówce lub zamrażarce.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Na schłodzone ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy tartę przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°C. Gotowy spód studzimy.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ
200 ml mleka zagotowujemy. W dużej misce ucieramy żółtka z ekstraktem waniliowym i cukrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Do wymieszanych składników dodajemy pozostałe mleko, cały czas mieszając.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do gotowej masy budyniowej dolewamy ugotowane 200 ml mleka i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem przelewamy do rondla, w którym gotowaliśmy mleko i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż zgęstnieje. Gęsty krem zdejmujemy z ognia i po kawałku dodajemy miękkie masło, cały czas mieszając. Gotowy krem lekko studzimy.

KROK 8: WYKAŃCZAMY TARTĘ
Krem nakładamy na spód tarty i rozprowadzamy go równomiernie po jej powierzchni. Następnie układamy na nim owoce i oprószamy brzegi tarty cukrem pudrem.

WSKAZÓWKA! Tartę możemy też ozdobić świeżymi kwiatami i innymi sezonowymi owocami.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ