Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Obiad Przepisy Wegańskie

Halibut – szybki obiad z warzywami na parze

Halibut jest rybą cenioną za swój charakterystyczny smak, jego mięso jest białe, kruche i niezwykle soczyste. Mówi się, że jest jedną z najsmaczniejszych ryb, jaką można dostać obecnie na rynku. Mimo wszystko ryba w formie świeżej (niemrożona przed zakupem) to prawdziwa rzadkość, nawet w specjalistycznych sklepach rybnych.
Halibut to smaczna ryba, po którą warto sięgać ze względu na wartości odżywcze – jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3.
Zbilansowana i urozmaicona dieta jest fundamentem zdrowia. Owe urozmaicenie diety polega na korzystaniu z żywności pochodzącej z każdej grupy produktów. Jedną z istotniejszych grup są ryby. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów oraz niektórych rzadkich witamin.
Halibut z warzywami.
Porcja na 4 osoby
Składniki:
– ok. 0,5kg halibuta
– pół łyżeczki soku z cytryny
– sól, pieprz
– 2 średnie marchewki
– 1 cukinia
– 2 małe pietruszki
– kawałek selera
– 3 ziemniaki obrane
– łyżeczka chili
Umytego i oczyszczonego halibuta solimy, doprawiamy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki kroimy w plastry, cukinię w grubsze plastry. Selera kroimy w słupki.

Doprawiamy solą, pieprzem, chili, odstawiamy na chwilę.
Do garnka wkładamy siateczkę do gotowania na parze,

układamy ziemniaki i parujemy 5 minut.

Dokładamy pietruszkę, chwilę parujemy,

następnie dodajemy kolejno marchewkę,

seler,

steki z halibuta,

na koniec układamy cukinię, chwilę parujemy, cukinia ma być al dente.


Gotowe.

Smacznego.
Uwagi: warzywa można skropić olejem lub oliwą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ