Labneh na bazie jogurtu naturalnego – pyszna przekąska na imprezę
Słyszałeś o tym pięknym dipie o nazwie Labneh? Jeśli nie, cóż, czeka Cię uczta. Labneh to gęsty dip z przecedzonego jogurtu naturalnego, będący podstawą śródziemnomorskich uczt. Lekkie, ale sycące, smaczne, ale pikantne. Zdecydowanie trzeba spróbować.
Potrzebujesz:
– jogurt naturalny 400ml
– 1/2 łyżeczki soli
– słone babeczki
– sałata
– pomidor czerwony
– suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
dodatkowo:
– durszlak, gaza
Wyłóż podwójnie gazą durszlak, włóż do trochę większej miseczki tak aby nie dotykał durszlak dna. Wymieszaj jogurt z solą i wylej na gazę. Odstaw do lodówki na 12 godzin (w między czasie odlej nadmiar serwatki).
Pomidor pokrój w słupki.
Babeczki wyłóż sałatą, wyciśnij rozetę z labneh, włóż słupek pomidora i posyp mieszanką z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku.
Smacznego.