Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pieczywo Przystawka, przekąska

Bułeczki z cheddarem

Pulchne mini bułeczki do burgerów, hamburgerów, cheeseburgerów i innych wypełnień np. z warzywami. Takie bułeczki robią furorę na każdej imprezie, są małe, zgrabne i pyszne. Proste w wykonaniu, mięciutkie a wraz z ulubionym wypełnieniem stanowią idealną przekąskę finger food.


Ciasto na bułeczki:
– 200 g mąki
– 60 ml. wody
– 75 ml. mleka
– 5g cukru
– 25 gr. masła
– 3 g suchych drożdży (lub 10g świeżych)
– 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
– ser mimolette
– ser topiony cheddar
– liście bazylii
– goździki

Na początek przygotujemy rozczyn w misce, w której będziemy zagniatać ciasto, wylewamy rozgrzane, ale nie gorące mleko i wodę. Dodajemy sprasowane drożdże do płynu, jeśli nie ma świeżych, możemy zastąpić suchymi drożdżami. Wszystko dobrze wymieszać, aby drożdże się rozproszyły, jeśli nie zostały całkowicie rozpuszczone, nic wielkiego. Dodaj cukier i wsyp 1/2 szklanki przesianej mąki wymieszaj i postaw miskę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeśli drożdże są świeże, z reguły trwa to 15-20 minut. Gdy tylko pojawi się bujna czapka drożdżowa na powierzchni, można przystąpić do dalszego przygotowania ciasta. Wsyp resztę przesianej mąki, sól, rozpuszczone masło i wszystko dobrze wymieszaj. Spokojnie możemy użyć miksera do mieszania. Po wymieszaniu pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( lub w piekarniku z funkcją “wyrastanie ciasta”). Ciasto ma podwoić swoją objętość.

Wykrój nieduże kulki z sera mimolette.
Przygotowaną matę lekko natłuścić, również dłonie. Wyjmujemy ciasto na matę, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm. Układamy kulki sera mimolette w pewnej odległości od siebie na połowie ciasta i przykrywamy drugą połową. Lekko dociśnij. Wycinamy obręczą (ok. 5cm) kółka, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut do wyrastania.
Gotowe, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu przenosimy na siatkę z blaszką. na każdej bułeczce połóż ser cheddar, na górze wbij goździk.
Ponownie włóż do piekarnika, temperatura 160 stopni i zapiekaj przez 5 minut.
Wyjm z piekarnika i na każdym umieść listek bazylii.
Bułeczki zawsze mi się udają i bardzo szybko znikają.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ