Bardzo prosty, ale wykwintny i bardzo ceniony przepis.
Składniki:
– ciasto francuskie
– jajka przepiórki
– puszka tuńczyka w całości
– 1 jajko ugotowane na twardo
– 1/2 papryki słodkiej czerwonej
– pół pęczka szczypiorku
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżki majonezu
– szczypta papryki ostrej
– sól i pieprz do smaku
Z ciasta francuskiego wykrój foremką muszle, patyczkiem zrób na każdej po 3-4 podłużne wgłębienia, posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz ok. 20 minut.
Jajka przepiórki ugotuj na twardo.
Przygotuj pastę:
Odsącz tuńczyka i przełóż do miseczki, dodaj posiekane jajko, szczypior, czerwoną paprykę – wszystko wymieszaj. Dopraw musztardą, papryką ostrą, solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj.
Wystudzone muszelki przekrój lecz nie do końca, napełnij pastą z tuńczyka i włóż jedno jajko przepiórki.
Smacznego.