Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

ciasto francuskie Przystawka, przekąska

Kokarda z ciasta filo

Zobacz jak przemieniam proste prześcieradło ciasta filo w elegancką i pyszną kokardę.
Składniki:
– ciasto filo
– ser feta
– posiekana pietruszka natka
– sezam biały i czarny
– rozmącone jajko
– oliwa z oliwek lub roztopione masło
Ser feta pokrój w słupki długości ok. 4cm.
Z ciasta filo wykrój prostokąty 14x28cm i paski 2x28cm. Paski spryskaj oliwą, rozsmaruj po całości i złóż na pół wzdłuż paska.
Weź jeden prostokąt ciasta filo, spryskaj oliwą, rozprowadź po całym cieście, poprósz posiekaną pietruszką i przykryj następnym ciastem również spryskanym oliwą.
Znajdź środek ciasta i po obu stronach połóż po kawałku sera feta, dłuższe boki złóż do środka, następnie końcówki, środek ściśnij i owiń dłuższym paskiem. Posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz kokardki 15 minut lub do zrumienienia.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ