Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

ciasto francuskie Przystawka, przekąska Wegańskie

Ślimaczki z ciasta filo i awokado

Te pyszne małe ślimaki filo świetnie nadają się na posiłek prosto z piekarnika i są równie pyszne później na pikniku lub z pudełka na drugie śniadanie.
Składniki:
– 4 arkusze ciasta filo
– 1 awokado
– 150g serka śmietankowego
– sok z 1/2 cytryny
– ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– oliwa lub masło do smarowania
– rozmącone jajko
Obierz awokado, usuń pestkę, przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem, rozgnieć widelcem i wymieszaj. Pod koniec dodaj serek, mieszaj aż się połączą.
Weź jeden arkusz ciasta i posmaruj pastą z awokado do połowy arkusza, wzdłuż dłuższego boku ciasta i zwiń, tworząc luźny wałek, następnie ostrożnie zwiń go w spiralę i połóż na przygotowanej blasze. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Kontynuuj z pozostałymi składnikami, aby zrobić 4 ślimaki.
Piec przez 20-25 minut, aż będą złote i łuszczące się.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ