Przekąski na letnie spotkanie z przyjaciółmi
Nie przegap dobrej zabawy. Te letnie przekąski przygotujesz szybko i smacznie, a resztę czasu spędzisz z przyjaciółmi.
I. Słodko-kwaśna kanapka z serem i porem
Składniki:
– grzanki z bagietki
– łodyga pora
– ser owczy śmietankowy w plastrach
– żurawina konfitura
– łyżka masła
– sól
Pora posiekaj w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej masło, wsyp pora, smaż 4-5 minut, posól, wymieszaj i wystudź.
Z sera wykrawaj obręczą kółka na szerokość grzanki.
Grzankę posmaruj konfiturą z żurawiny, połóż plaster sera koziego, na górze umieść trochę smażonego pora.
II. Koreczki z serem, salami i ogórkiem
Składniki:
– ser dojrzewający
– ogórek angielski
– salami
– długie pikery
Ser pokrój w małe kostki, ogórek pokrój w długie plastry. Ułóż 5 plastry salami, tak aby zachodziły na siebie i zwijaj jak roladę. Przekrój na pół, otrzymasz dwie „róże”.
Na piker włóż różyczkę z salami, plaster ogórka zwinięty w harmonijkę i kostkę z sera.
III. Koreczki z mozzarelli, pomidorków i salami
Składniki:
– salami
– mini kulki mozzarelli
– pomidory cherry
– sałata
Pomidorki przekrój na pół. Ułóż 5 plastry salami, tak aby zachodziły na siebie i zwijaj jak roladę. Przekrój na pół, otrzymasz dwie „róże”.
Na piker włóż pół pomidorka, kulkę mozzarelli, kawałek sałaty, różę z salami, sałata, kulkę mozzarelli i pół pomidorka.
Zrób tyle ile potrzebujesz, układaj na półmiski i podawaj.
IV. Mini sucharek z humusem paprykowym
Składniki:
– mini sucharki
– humus paprykowy (przepis tu)
– ogórki zielone
– oliwki zielone
– pikery
Ogórek pokrój w plastry.
Wyciśnij humus ozdobną tylką na sucharek, połóż plaster ogórka i wbij piker z oliwką.
Smacznego.