Wegańska pasta ze słonecznikiem, ogórkiem i koperkiem to smaczna propozycja dodatku na kanapki. Można ją zjeść solo na ulubionym pieczywie lub z dodatkiem pomidora, ogórka lub sałaty.
To jest po prostu pyszne. Ogórek konserwowy, koperek… czy może być lepsze połączenie?
Pasta, która może bardzo pozytywnie zaskoczyć – świeża, lekka i roślinna.
Składniki na ok. 400 g:
– 150 g nasion słonecznika
– 10 g koperku (jedna garść)
– 1 ogórek gruntowy
– 25 ml soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– woda (do regulacji konsystencji)
Nasiona słonecznika opłukaj, zalej wrzącą wodą, pozostaw na minimum 30 minut do napęcznienia. Odlej nadmiar wody i zmiksuj blenderem. Dodaj drobno pokrojonego ogórka, posiekany koperek, zmiażdżony ząbek czosnku, sok cytrynowy, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj, ewentualnie dodaj trochę wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego.