Top 3 przekąsek z krewetkami! Krewetki na gofrze, krakersie i tramezzino
Przekąski z krewetkami są popularne od wielu lat. Teraz, dzięki wielu różnym markom i unikalnym kreacjom, istnieje o wiele większy wybór niż kiedyś. Połączenie awokado z krewetkami jest świetne, naprawdę się udało!
Czy jesteś fanem krewetek? Oto kilka ulubionych, które warto wypróbować!
I. Krewetki na gofrze z guacamole
– krewetki nie gotowane
– ząbek czosnku + łyżka masła klarowanego
– awokado
– sok z limonki lub cytryny 1 łyżeczka
– sól i pieprz do smaku
– tramezzino
– pomidor śliwkowy
– listki pietruszki
Tramezzino upiecz w gofrownicy na rumiano, pokrój na cztery części.
Pomidor pokrój w plastry.
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, łyżką wydrąż miąższ. Rozgnieć widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i pieprz, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wsyp rozgnieciony czosnek, chwilę smaż, dodaj krewetki. Krewetki smaż po minucie z każdej strony (troszeczkę dłużej gdy są większe). Pod koniec posól, wymieszaj, zdejm z palnika.
Zbyt długie smażenie krewetek sprawi że będą „gumowe”.
Weź jedną część gofra z tramezzino, posmaruj guacamole, połóż plaster pomidora i dwie krewetki, udekoruj listkiem pietruszki lub innym ziołem.
II. Krewetka na krakersie
– krewetki (przygotowane jak wyżej)
– krakersy
– pomidory śliwkowe
– roladka śmietankowa z ananasem i migdałami
– liście bazylii
Roladę śmietankową i pomidory pokrój w plastry.
Na krakersie połóż listek bazylii, plaster pomidora, plaster roladki śmietankowej i krewetkę, poprósz wiórkami ze skórki pomarańcza.
III. Krewetka z tramezzino i guacamole
– krewetki (przygotowane jak wyżej)
– tramezzino
– guacamole
– papryka pieczona
– cytryna
Wytnij nieduże kółka obręczą z chleba tramezzino.
Paprykę pieczoną pokrój w drobne kawałki.
Kromkę tramezzino posmaruj guacamole, przykryj drugą kromką i również posmaruj guacamole. Umieść usmażoną krewetkę, kawałek cytryny i małe cząstki papryki pieczonej.
Smacznego.