Wiatraczki tortilli to klasyczne, imprezowe danie, które podoba się tłumom. Co więcej, przepis jest nieskończenie uniwersalny!
Ktokolwiek jako pierwszy posmarował tortillę smakowym serkiem śmietankowym, zwinął ją w spiralę i pokroił w wiatraczki, był prawdziwym geniuszem. Często nadzienie z serka śmietankowego w wiatraczki jest również nakrapiane szeregiem innych mieszanek, takich jak tarty ser, kwaśna śmietana i nie tylko – chociaż kombinacje smaków ogranicza jedynie Twoja wyobraźnia.
I. Czarna tortilla z łososiem
– czarna tortilla
– łosoś wędzony
– serek śmietankowy
Tortillę posmaruj serkiem, ułóż paski łososia i zwiń jak roladę. Pokrój na małe kawałki.
II. Tortilla z pastą z ciecierzycy i tahini
– tortilla klasyczna
– pasta z ciecierzycy i tahini
– sałata karbowana zielona
– sałata karbowana ciemna
– papryka czerwona
Paprykę pokrój w słupki.
Posmaruj tortillę pastą z ciecierzycy, ułóż rządek papryki czerwone, zieloną sałatę a następnie ciemną sałatę. Zwiń jak roladę, pokrój na małe kawałki.
III. Tortilla buraczana z szynką, serem i sałatą
– tortilla buraczana
– serek śmietankowy
– serek topiony w plastrach
– szynka
– sałata karbowana zielona
– papryka w słupkach
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, ułóż pasek sałaty, pasek serka topionego, szynkę i słupki papryki. Zwiń jak roladę i pokrój na mniejsze kawałki.
Smacznego.