Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pasty Przystawka, przekąska Wegańskie

Pasta z nerkowców, grilowana cukinia, rolowana szynka Prosciutto

Dietetyczne i lekkie przekąski które sprawdzą się na imprezach, domówkach czy eventach. Każdy znajdzie coś dla siebie.

I. Pasta z nerkowców w kruchych foremkach z ciasta
– 100g orzechów nerkowców
– 250ml wody (ciepłej)
– sok z pół cytryny
– sól
– zielony mały ogórek
– mango
– chipsy pszenne lub paluszki
– pieprz czerwony
– okrągłe foremki z kruchego ciasta na słono

Nerkowce namocz w miękkiej wodzie przez całą noc. Czas można skrócić do 2-4 godzin, ale czym dłużej tym lepiej! Namoczone nerkowce przełóż do naczynia wysokoobrotowego, mocnego blendera, dodaj sok z cytryny i blenduj do uzyskania jednolitej pasty, pod koniec dopraw solą do smaku i jeszcze chwilę blenduj.
Ozdobną tylką wyciśnij rozety z pasty do foremek.
Ogórek pokrój w cienkie plasterki wzdłuż, zwiń w rulon i umieść na paście.
Z mango wytnij małe trójkąty, po jednym również umieść na paście. Jeszcze tylko włóż po kawałku paluszka, posyp czerwonym pieprzem (4-6 kulki) i gotowe.

II. Rolowana Prosciutto z kozim serem, mango i piklem
– szynka dojrzewająca Prosciutto
– papryka czerwona grillowana
– orzechy włoskie
– kozi ser
– mango
– ogórki korniszony (pikle)
Połowę mango pokrój w słupki 4cm (drugą połowę w kostkę), odłóż pikle o tej samej długości, kozi ser również pokrój w słupki 4cm.
Obierz paprykę grillowaną, pokrój w prostokąty 1cm x 3cm.
Szynkę Prosciutto złóż na pół tak aby szerokość miała 4cm. Połóż słupek mango, zawiń raz, połóż jednego pikla i słupek sera koziego, zwiń jak roladę.
Na mały talerzy wsyp trochę mango kostkę, połóż roladkę z szynki, udekoruj paseczkiem papryki grilowanej i ćwiartką orzecha włoskiego.

III. Cukinia grillowana z serem i pomidorami suszonymi
– cukinia
– 50g sera pleśniowego
– 50g sera koziego
– kilka pomidory suszone z oleju
– łyżka świeżego posiekanego oregano
– sól do smaku
– Szczypior
– ostra papryczka pokrojona w słupki
Cukinię pokrój w cienkie plastry, posyp solą. Gdy cukinia „spoci się” osusz ręcznikiem papierowym. Skrop oliwą płytę żeliwną lub patelnię do grillowania i grilluj plastry cukinii po kilka minut z każdej strony. Ser pleśniowy i kozi rozgnieć widelcem na pastę, dodaj posiekane pomidory i oregano, wymieszaj i rozprowadzić po plastrach cukinii, następnie zawiń w rulony. Na każdej cukinii połóż słupek ostrej papryczki i zwiąż szczypiorem. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs.

Porada
Aby szczypior dał się ładnie związać, musisz go zanurzyć we wrzątku na kilka sekund a następnie przenieść do zimnej wody, wystudzić. Przełóż na ręcznik papierowy i osusz.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ