Wiosenna charcuteria – prosty sposób na podanie przekąsek w zabawny sposób
To najprostszy sposób na podanie przekąsek lub przystawek w zabawny i świąteczny sposób!
Znajduję zawsze czas, żeby zrobić duże lub małe deski Charcuterie, czy to na nieformalną przekąskę w niedzielne popołudnie, czy też wakacyjną rozrywkę.
Uwielbiam to, że można je szybko i łatwo przygotować, nie wymagając gotowania, a przy tym są świetną zabawą! Termin „wędliny” odnosi się do przygotowywania wędlin, takich jak prosciutto, bekon, salami itp., ale obecnie, gdy ludzie mówią o wędlinach, zwykle mają na myśli zabawną deskę mięsno-serową, która zazwyczaj obejmuje wędliny, różnorodne sery, krakersy, orzechy, owoce i warzywa oraz sosy lub pasty do smarowania.
I. Róża z salami z serem camembert i malinami
– Air-dried Salami
– ser camembert
– maliny
– liście mięty
– kieliszek
Z salami stwórz róże- ułóż je na szklance lub kieliszku, zaginając w połowie plasterki na brzegu naczynia. Następnie odwróć szklankę i róża gotowa. Różę ułóż na okrągłym półmisku. Ser camembert pokrój na osiem części, układaj dookoła „róży”. Na każdym trójkącie z serka połóż listek mięty i malinę, zepnij pikerem.
II. Charcuteria w łódeczce
– ser żółty plastry pokrojony w trójkąty
– pieczywo chrupkie 3 zboża
– mini mozzarella
– maliny
– wędlina kiełbasa podsuszana
– winogrona zielone
– żurawina suszona
– orzechy włoskie
– rzodkiewka
Wędlinę złóż dwa razy na pół. Na piker włóż malinę, wędlinę i mini mozzarellę – zrób kilka.
Do łódeczki układaj piker z wędliną, malinką i mozzarellą, dwa trójkąty sera, kawałek pieczywa chrupkiego, winogrona, kilka żurawin, malinkę, orzech, rzodkiewkę (jeżeli są duże, przekrój na pół).
Smacznego.