Ciasto francuskie w trzech odsłonach – z kurczakiem, beconem, szparagami
Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest stosowanie zbilansowanej diety. Zdrowa dieta nie oznacza, że musisz wyeliminować wszystkie produkty, które lubisz jeść. Oznacza to po prostu dokonanie właściwego wyboru dotyczącego tego, co jesz przez większość czasu.
Dlatego polecam przekąski z ciastem francuskim na spotkania z przyjaciółmi, z rodziną czy eventy firmowe.
I. Ciasto francuskie z marchewką i szparagami
Składniki:
– ciasto francuskie
– szparagi
– marchewka
– czerwona cebula
– salami
– jajko rozmącone do smarowania
Szparagi odetnij główki ok. 8cm długości, marchewkę obraną pokrój w słupki na wysokość szparagów, spryskaj razem olejem, posól i dopraw pieprzem, zamieszaj.
Cebulę czerwoną pokrój w piórka.
Z ciasta wytnij paski długości 20cm i szerokości ok. 4cm.
Na cieście układaj trzy salami, jedną szparagę, 2 słupki marchewki, piórko cebuli i zwiń jak roladę. Włóż do foremek na muffinki, posmaruj boki jajkiem i upiecz. Temperatura 200 stopni – 15-20 minut.
II. Kurczak w cieście francuskim
– ciasto francuskie
– pierś z kurczaka
– przyprawa do kurczaka
– szpinak
– ser mozzarella starty
Pierś z kurczaka potnij na małe paski, dopraw przyprawą z kurczaka (solić nie trzeba jeżeli używasz gotowej mieszanki – sól jest w mieszance), zamieszaj i odstaw.
Wytnij prostokąty (mogą być 12x10cm) z ciasta francuskiego, ponacinaj paseczki z dwóch stron, środek zostaw ok. 2cm nie nacięty.
Połóż liście szpinaku po środku, trochę sera startego i paseczek kurczaka, składaj paseczki ciasta jak warkocz.
Posmaruj jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
III. Boczek w cieście francuskim
– ciasto francuskie
– boczek wędzony surowy
– musztarda
– wykałaczki ozdobne drewniane
Ciasto pokrój na długość i szerokość boczku. Posmaruj musztardą, połóż plaster boczku i zwiń jak roladę, zepnij wykałaczką. Posmaruj boki jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego.