Batbouty nadziewane mięsem mielonym są niezbędne podczas Ramadanu i są bardzo popularne w kuchni marokańskiej. Bardzo łatwo można je wypełnić lekkimi i puszystymi bułeczkami pieczonymi na patelni, które można przygotować z dużym wyprzedzeniem.
Są obficie nadziewane delikatnym i smacznym mięsem mielonym doprawionym przyprawami i natką pietruszki. Farsz można modyfikować według gustu.
Te małe marokańskie kanapki to przysmak, który wszyscy uwielbiają.
Składniki :
Mini batbouty
– 300 g mąki
– 300 g drobnej semoliny (bardzo drobnej lub mąki z pszenicy durum)
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 1 łyżeczka cukru (5g)
– 1 łyżeczka soli (5g)
– 2 łyżeczki suchych drożdży piekarskich (5 g lub 15 g świeżych drożdży)
– 280 ml do 300 ml wody w zależności od wchłanialności mąki.
Można je przygotować według przepisu TUTAJ dzień lub więcej wcześniej i zamrozić.
Można także przygotować wszystko rano, udekorować, zawinąć w folię i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Nadzienie z mięsa mielonego
– 500 g mięsa mielonego wołowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– sól i pieprz
– szczypta cynamonu
– płaska łyżeczka przyprawy pomidory suszone i chili
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 2 czubate łyżki papryki czerwonej i zielonej, pokrojonej na małe kawałki (50 g)
– 70 g startego sera (edam, gouda itp.)
– kilka pikli drobno pokrojonych (korniszonów)
– 50 g kukurydzy
– Kilka liści sałaty, umytych i dobrze wysuszonych
Przygotowanie :
Nadzienie z mięsa mielonego
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podsmaż posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w małe kawałki, aż staną się półprzezroczyste.
Dodaj mięso mielone, wymieszaj widelcem, żeby dobrze się rozdrobniło. Następnie dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Sól i pieprz do smaku. Farsz można urozmaicić odrobiną pieprzu Espelette lub harissy.
Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż na patelni nie pozostanie już sok. Gdy mięso będzie już ugotowane, dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser, mieszaj aż ser się rozpuści. Natychmiast zdejmij z ognia.
Następnie do farszu dodać pokrojone ogórki i kukurydzę, po czym wszystko razem wymieszaj.
Wykonaj duże nacięcie za pomocą noża lub nożyczek na każdym końcu, aby łatwo je ozdobić. Najpierw połóż kawałek liścia sałaty, a następnie obficie wypełnij każdy batbout farszem z mięsa mielonego.
Ułóż nadziewane batbouty na półmisku i natychmiast podawaj. Można je także przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą, do czasu podania.
Jeśli wolisz cieszyć się nimi na gorąco, podgrzej je ponownie w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około dziesięć minut.
Smacznego !