Ciasteczka z dziurkami nadziewane orzechami – Wspaniała przekąska z ciasta!
To jest absolutnie piękne!!
Wspaniała przekąska z ciasta! To super prosty przepis, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu (może troszeczkę pracochłonny), a na koniec otrzymasz niesamowicie pyszną przekąskę z kruchego ciasta, którą wszyscy pokochają!
Proces pieczenia nie zajmuje dużo czasu, więc przygotowanie tego bardzo smacznego dania jest szybkie i łatwe!
Zawsze możecie poprosić kogoś z domowników do robienia dziurek w cieście :).
Efekt końcowy jest cudowny!
Wcale nie wygląda na trudne, ale cierpliwość jest koniecznością.
Składniki:
Ciasto:
– 320g mąki pszennej
– 160g skrobi kukurydzianej
– 2 łyżki śmietany (gęsta 18%)
– 1 żółtko
– 220g roztopionego masła
– szczypta soli
Farsz:
– 200g orzechów włoskich (mogą być pekan, laskowe)
– 100g rodzynek (namoczone w rumie lub amaretto)
– 80g cukru trzcinowego
– 1 białko
Wszystkie składniki na ciasto połącz, zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw do chłodnego na czas przygotowania farszu.
Orzechy i rodzynki zmiel w blenderze, przełóż do miseczki, dodaj białko, cukier trzcinowy i wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka o średnicy ok.10-12cm. Na każdym połóż łyżeczkę nadzienia, zlep boki i uformuj zgrabną kulę.
Za pomocą pęsety rób dziurki rzędami jak na zdjęciu.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 35 minut. Po upieczeniu polej miodem lub syropem klonowym, ewentualnie posyp cukrem pudrem.
Jeżeli nie masz cierpliwości utocz takie mini roladki.
Smacznego.