Ciasta drożdżowe mają wiele przeznaczeń. Często używa się je do mniejszych wypieków, takich jak rogaliki, bułeczki czy drożdżówki. Znane z piekarń wypieki można jednak bez większego trudu przygotować we własnej kuchni. Przepisy na ciasta drożdżowe są różne, jednak sam schemat przygotowania ciasta drożdżowego wygląda podobnie.
Domowe wypieki możesz jeść samodzielnie albo wzbogacić o różne dodatki – słodkie i wytrawne.
Ciasto:
– 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
– 150 ml ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki cukru
– 300 g mąki semoliny
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Dodatkowo
– 100g szynki
– 100g sera mozzarella
– 2 łyżki masła z ziołami i szczypiorkiem
– jajko rozmącone z łyżeczką mleka
– posypka do bajgli (przepis tu)
Przygotowanie
Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy – jeśli tak się nie stanie proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączone składniki można zagnieść mikserem planetarnym.
(Gdy mamy drożdże instant – przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie do którego wsypujemy drożdże instant, dodajemy cukier, wlewamy połowę ciepłej wody, mieszamy z odrobiną mąki i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia)
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
Szynkę pokrój na małe kawałki, ser mozzarella zetrzyj na tarce.
Rozwałkuj cienko ciasto. Posmaruj masłem z ziołami, pokrój na prostokąty 10cmx15cm. Na każdy połóż trochę szynki i mozzarelli, zwijaj jak roladę. Gotowe roladki posmaruj jajkiem i posyp posypką do bajgli.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut lub do zrumienienia bułeczek.
Smacznego.