Koreczki ze strzykawki, przekładańce, trójkąty – pyszne przekąski na każdą okazję
Bardzo proste i tanie przekąski na świątecznym stole !!! Okazuje się bardzo smaczne i piękne! Nie każdy ma okazję kupić drogie przysmaki, nawet na świąteczny stół. Ale wszyscy chcą czegoś wyjątkowego! Oferuję Ci przepisy na proste i niedrogie przekąski, które zachwycą Cię nie tylko swoim wyglądem i wspaniałym smakiem!
Choć to dosyć prosta przekąska, koreczki sprawdzą się na każdej domówce, będzie to też idealna przekąska na Sylwestra czy imprezę! Główną ich zaletą jest to, że nie namęczymy się podczas przygotowywania ich, a ze stołu znikają jeszcze szybciej. Wystarczy to co mamy w lodówce i zestawienie odpowiednich smaków.
I. Prosty przekładaniec z szynki i sera
– 100g szynki prasowanej
– 100g sera żółtego w plastrach
– łyżka majonezu
– oliwki czarne
– wykałaczki
Plaster sera smarujemy delikatnie majonezem, na to kładziemy 3 plastry szynki i ponownie smarujemy majonezem. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, zakańczamy serem. (Zamiast majonezu możemy użyć serka śmietanowo-ziołowego.) Odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie kroimy na 6 lub 8 kawałki. Do każdego wbijamy wykałaczkę z oliwką.
II. Trójkąty z chleba tostowego z ogórkiem i łososiem wędzonym
– 100g wędzonego łososia
– 50g serka śmietankowego
– chleb tostowy
– majonez
– ogórek zielony
Z ogórka wytnij obieraczką cienkie plastry, przekrój na pół wzdłuż. Odkrój skórki z chleba tostowego.
Posmaruj cienko serkiem dwie kromki chleba tostowego z jednej strony. Układaj plastry ogórka jeden za drugim, tak aby lekko zachodziły na siebie, odetnij wystające końcówki. Odwróć jeden chleb ogórkami do dołu, połóż wędzonego łososia, delikatnie posmaruj majonezem i przykryj drugim chlebem – ogórkiem do góry. Przetnij po skosie na dwa trójkąty.
III. Chleb tostowy z pasztetem i pomidorkiem
– 100g pasztetu
– 2 kromki chleba tostowego
– pomidorki koktajlowe
– natka pietruszki
– wykałaczki
– konfitura żurawinowa
Na kromkę chleba tostowego kładziemy pasztet i przykrywamy drugą kromką chleba tostowego. Kroimy na 6 lub 8 części, na każdą część kładziemy kawałek natki pietruszki i wbijamy wykałaczkę z czerwonym pomidorkiem koktajlowym.
IV. Szybki koreczek ze strzykawki
– 2 kromki chleba tostowego
– 100g sera żółtego
– ogórek zielony
– 100g szynki lub innej wędliny
– kilka oliwek czarnych
– wykałaczki
– strzykawka 20ml
Odciąć równo końcówkę strzykawki. Ser, ogórek i wędlinę, pokroić w 1 cm paski. Strzykawkę wbijamy w ser – sera nie wyciągamy- dalej nabijamy chleb tostowy, ogórek, wędlinę i zakańczamy serem. Czarną oliwkę nabijamy na wykałaczkę i wbijamy w warstwy w strzykawce. Całość wypychamy strzykawką.
Smacznego.