Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z jajek Przystawka, przekąska

Jajka w gniazdkach z łososia

Łosoś, sałatka i jajko, przy odrobinie chęci, można wyczarować pyszne i ładne danie.
Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Moja propozycja na te pyszne i proste przekąski to jajka w gniazdkach z łososia, a teraz do Ciebie należy decyzja: jak przygotować jajka na Twoją Wielkanoc?


Składniki:
– 8 jajek przepiórki ugotowane na średnio twardo
– 8 plastrów wędzonego łososia
– liście sałaty karbowanej
– 16 kapary
sałatka:
– 1 ziemniak ugotowany
– kawałek selera gotowanego
– 1 średni ogórek kiszony
– pół jabłka obranego
– pół czerwonej cebuli lub cała mniejsza
– sól i pieprz do smaku
sos:
– 2-3 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– szczypta cukru
– sól i pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki na sałatkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Połącz składniki na sos, wlej do sałatki i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Na liściach sałaty rozłóż 8 porcji sałatki, na każdym połóż jajka umieszczone w gniazdku ze zwiniętego łososia.
Udekoruj kaparami. Podawaj z pieczywem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ