Wystarczy cztery ziemniaki, trochę sera, wędliny i pyszne danie gotowe
Istnieje wiele pomysłów i przepisów na przystawki, przyjęcie. Istnieją również specyficzne dla danego kraju specjały kulinarne. Ale te przekąski ziemniaczane są uwielbiane na całym świecie. Po prostu baw się składnikami, a za każdym razem przygotujesz lepsze i smaczniejsze dania.
Ziemniaczane stożki:
– 6 ziemniaki
– 3 łyżki posiekanego szczypioru
– 2 łyżki posiekanego kopru
– 100g sera mozzarella
– 3-4 łyżki posiekanego salami
– boczek wędzony surowy 10 plastry
– łyżeczka majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z chili
Ziemniaki ugotuj, zmiel, dodaj sól, pieprz, majeranek, suszone pomidory z chili, koper i szczypior. Wszystko dokładnie wymieszaj, formuj kule trochę większe od piłeczek do ping ponga.
Weź jedną kulę, rozpłaszcz ją na foli spożywczej, nałóż trochę startego sera i salami, złap za rogi foli, podnieś do góry i formuj stożki. Każdy stożek owiń boczkiem.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni z opcją grill. Podawaj z sosem Maria Rose (przepis tu), lub innym ulubionym.
Świetny dodatek do obiadu, podwieczorku lub na śniadanie.
Smacznego.