Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Przepisy

Pieczeń z kurczaka i polędwicy

Pieczeń drobiowa to przepis, który posiada wiele zastosowań – możesz go zaserwować na ciepło jako danie główne, jako przekąskę na przyjęciu lub możesz ją potraktować jako składnik kanapek na śniadanie lub kolację. Na obiad najlepiej będzie smakować z ziemniakami, ryżem lub kaszą polane sosem. Taka pieczeń zawładnie sercem każdego miłośnika drobiu.
Składniki:
– 600dkg mięsa z kurczaka
– mała polędwica ok. 300g
– 1 cebula
– 1 jajko
– 1 kajzerka
– mleko do kajzerki
– sól, pieprz
– 2 łyżki bułki tartej
Przyprawy:
– 1 łyżeczka czosnku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
– 1 łyżeczka tymianku
– 1/5 łyżeczki majeranku
– 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka musztardy
Przyprawy wymieszaj, dodaj do mięsa z kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Osuszoną polędwicę dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, włóż do pojemnika i wstaw do lodówki.
Bułkę tartą namocz w mleku, odciśnij.
Mięso zmiel na grubych oczkach, wymieszaj z posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, dopraw solą i pieprzem.
Masę mięsną rozłóż w prostokąt na folii spożywczej, połóż na środku polędwicę, zawiń dookoła masę mięsną, przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą lub olejem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 45 minut.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ