Zapraszam po kotlety rybne, które należą do jednych z prostszych przepisów z wykorzystaniem ryb. Takie kotlety rybne z dorsza lub innej ryby o jasnym mięsie są idealne na obiad również dla dzieci. Ja przygotowuję je z dorsza, ale tak naprawdę można użyć filetów z każdej ryby. Jeśli chcecie zrobić je z mrożonych filetów, najpierw je rozmroźcie i dokładnie osuszcie na papierowych ręcznikach. Kotleciki są proste i smaczne, można je podać z ziemniaczanym pure albo frytkami i ulubionymi warzywami lub surówką.
Kotlety z dorsza
Składniki:
– 50 dkg fileta z dorsza
– 1 średnie jajko
– 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
– 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
– olej roślinny do smażenia
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dorsza posiekaj ostrym nożem w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, 1/3 łyżeczki pieprzu, bułkę tartą, wbij jajko, wymieszaj łyżką tak, aby masa dobrze się kleiła w dłoniach. Uformuj kotlety, każdy obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
Smacznego.