Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Pora Na Posiłek

Gołąbki warstwowe – Sprytny sposób gdy nie masz czasu na gotowanie?

Gołąbki bez owijania w liście kapusty, gdy mam mniej czasu na stanie w kuchni. Pomimo, że samo pieczenie trwa ok. godzinę, jak to się mówi – „samo się piecze”, ja w tym czasie mogę zająć się czymś innym. Moi domownicy nie mają nic przeciwko temu, że nie ma tradycyjnych gołąbków, takie gołąbki warstwowe, są równie smaczne jak tradycyjne! Warto wypróbować! Zapraszam.
Gołąbki warstwowe
– mała główka kapusty na gołąbki
– 2 cebule
– 50dkg mięsa mielonego
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka majeranku
– 200g ryżu
– olej do smażenia
Opcja z sosem pomidorowym:
– 200ml soku z pomidorów
– szczypta soli i pieprzu
– łyżeczka majeranku i odrobinę cukru
– 1/4 szk. śmietany 18%
Wszystkie składniki na sos wymieszaj.
Wykonanie:
Ryż gotuj w osolonej wodzie do czasu, aż będzie lekko twardy – „al dente”. Odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.  Kapustę sparz w osolonej wodzie kapusta lekko zmięknie. Zdejm liście, wytnij gruby rdzeń z liścia.
W między czasie przygotuj farsz. Do naczynia włóż mięso mielone, ryż, majeranek, cebulę pokrojoną w kostkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: liście kapusty (pierwsze liście wysuń na zewnątrz), warstwę mięsa z ryżem, postępuj tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę przykryj wystającymi liśćmi. Naczynie przykryj i zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu przełóż na półmisek, krój w 2-3cm paski, polej sosem.
Takie gołąbki można podawać z ziemniakami, chlebem lub same według uznania.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ