Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Przystawka, przekąska

Choinka z przekąskami – super przekąski na świątecznym stole

Pomiędzy kolejnymi świątecznymi biesiadami może dopaść nas mały głód – warto wtedy wezwać posiłki! Nasza specjalna lista bożonarodzeniowych przekąsek pomoże Ci też uzupełnić luki na świątecznym stole.

Czy wiesz, że świąteczne przekąski mogą cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko? Pyszne przekąski ułóż w kształt choinki, a stanie się ozdobą Twojego stołu!
Moją choinkę ułożyłam z czterech pięter, więcej przekąsek ułóż po prostu na półmisku.


I. Przekąska z falbanką:
– chleb żytni z nasionami słonecznika
– serek śmietankowy
– szynka szwarcwaldzka
– pomidor koktajlowy
– sałata karbowana
Wytnij foremką małe kółka z chleba, posmaruj serkiem. Szynkę przekrój na pół i zwiń w formie wachlarza, połóż na serku, na górę połóż pół pomidorka koktajlowego. Gotowymi przekąskami ułóż pierwsze piętro choinki, wcześniej wyłóż pod przekąskami sałatę.

II. Kokarda z ogórka i łosoś
– chleb żytni z nasionami słonecznika
– serek śmietankowy
– ogórek zielony
– wędzony łosoś
– natka pietruszki
Wytnij foremką małe kółka z chleba, posmaruj serkiem. Obieraczką do warzyw wytnij cienkie paski z ogórka, każdy pasek przetnij na pół wzdłuż. Jeżeli paski są długie przytnij na paski ok. 10cm., złóż w kokardy.
Łososia potnij na paseczki 1cm x 3cm, zwiń w różyczki.Układaj na chlebie: rozetę z serka śmietankowego, kokardę z ogórka, różyczkę z łososia i listek pietruszki. Wyłóż na drugie piętro choinki.

III. Sakiewka z szynki z wisienką
– szynka szwarcwaldzka
– wisienki koktajlowe w syropie
– ser gorgonzola
– szczypior
– roszponka
Plastry szynki przekrój na pół. Na jednej połowie daj pół łyżeczki roztartego sera gorgonzola i wisienkę, brzegi szynki złap do góry, zwiąż szczypiorem. Trzecie piętro choinki wypełnij sakiewkami, pod każdą włóż roszponkę.

VI. Mini croustade z wisienką i kokardą z salami
– foremki mini croustade
– serek śmietankowy
– wisienki koktajlowe w syropie
– salami (ok. 5cm średnica)
– oliwki czarne, koper
Salami złóż w kokardę, zepnij obręczą z oliwki. Do każdego mini croustade włóż wisienkę, wyciśnij trochę serka śmietankowego, umieść kokardę z salami i gałązkę kopru, umieść na ostatnim piętrze choinki.
Z sera żółtego wytnij gwiazdę i umieść na szczycie choinki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ