Świąteczne przekąski – świeczki, renifery, czapeczki

Te przekąski na przyjęcie bożonarodzeniowe to specjalne smakołyki wielkości kęsa, podawane przez cały sezon na przyjęciach świątecznych, porannych spotkaniach, uroczystościach rodzinnych i organizowanych w ostatniej chwili.


I. Czapeczki Mikołaja na krakersach
potrzebujesz:
– krakersy
– serek śmietankowy
– papryka czerwona
– serek w plastrach szpinakowy


Z papryki wytnij trójkąty, z serka wytnij prostokąty wielkości krakersa.
Krakers posmaruj serkiem śmietankowym, przykryj drugim, połóż serek w plastrach, trójkąt z papryki. Paprykę udekoruj serkiem śmietankowym.

II. Renifery z camembert
– serek camembert
– precle
dodatkowo: ziarenka pieprzu,


Ser camembert pokrój na osiem części, odetnij kawałek precla i wbij w serek po dwóch stronach, zrób oczy z ziarenek pieprzu.

III. Świeczka na tramezzino
– chleb tramezzino
– ser żółty w kawałku
– cebulka konserwowa
– serek śmietankowy


Z tramezzino wykrawaj foremką gwiazdki, daj troszeczkę serka śmietankowego na środku. Ser żółty pokrój w słupki o wysokości ok. 4cm i szerokości 1cm. Słupek serka ustaw na gwiazdę, na górze wbij na wykałaczce cebulkę.
Pamiętaj aby usunąć wykałaczkę przez zjedzeniem.
Smacznego.

Dodaj komentarz