Świąteczne muffiny – choinki, mikołaje

Nieodłącznym elementem każdych świąt Bożego Narodzenia jest pieczenie słodkości. Ciasta, muffiny czy pierniczki to ulubione smakołyki każdego z nas, dlatego nie wyobrażamy sobie, by mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Prezentuję przepis na Boże Narodzenie, który doda słodkości waszym świętom!
Zachęć do wspólnej pracy swoje dziecko. Będzie to dla was świetna zabawa!


Na początek przygotuj muffiny.
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 0,5 szklanki cukru
– 2 jajko małe
– 0,5 szklanki oleju
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– opcjonalnie łyżka kakao
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 3/4 wysokości papilotki zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.
Muffiny stygną, możesz teraz przygotować krem.
Składniki na krem:
– 400ml śmietany 36%
– serek mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– sok z cytryny 1 łyżka
Schłodzoną śmietanę wlej do miksera zacznij miksować, dodawaj stopniowo serek mascarpone i cukier, na koniec sok z cytryny, miksuj do puszystości kremu.
3-4 łyżki kremu wymieszaj z zielonym barwnikiem.
Dodatkowo przygotuj: świeże truskawki, słodką posypkę – gwiazdki, kuleczki, kawałek melona

Muffiny – choinki białe i zielone
Zetnij czubek muffiny, zetnij również spód truskawki – ustaw na środku muffinki. Białym kremem rób rozety na truskawce od dołu do góry. Udekoruj słodką posypką.
Tak samo postępuj z zielonym kremem – w ten sposób mamy choinkę zieloną.

Muffiny czapeczki – wystarczy ściąć dół truskawki, wyrównać muffinkę, ustawić truskawkę, białym kremem zrobić obwódkę w koło truskawki, na górze pompon z kremu.

Muffinka mikołaj – truskawkę zetnij na równo (dół), odetnij ok. 1cm na górze. Zrób małe zagłębienie w truskawce. Wytnij kulkę z melona i włóż w zagłębienie truskawki, przykryj odciętą truskawką. Wystarczy zrobić wykończenie jak na zdjęciu i Mikołaj gotowy.
Smacznego.

Dodaj komentarz