Jadalne czekoladowe szyszki to taka świąteczna rozkosz! Ten przepis na deser bez pieczenia można przygotować z wyprzedzeniem, a jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
Szyszki sosnowe słodkie i czekoladowe bez pieczenia to taki prezent świąteczny, bardzo malowniczy i bardzo przyjemny w przygotowaniu.
Wyobraź sobie je na swojej świątecznej desce deserowej lub przynieś je na przyjęcie świąteczne!
Od czasu do czasu podoba mi się przepis, który stanowi dla mnie wyzwanie, ale zwykle lubię łatwe i proste przepisy, które robią wrażenie.
Składniki:
– 150 g herbatniki petit beurre
– 30 g gorzkie kakao w proszku
– 1 łyżka cukru
– 100 ml mleka
– 20 g masła
– płatki czekoladowe
– cukier puder
– do smaku aromat rumu lub araku
Przygotowanie:
Rozpuść masło w ciepłym mleku.
Posiekaj ciasteczka w blenderze. Dodaj kakao i wymieszaj. Przenieś zmiksowane herbatniki do miski, wlej masło z mlekiem. Wymieszaj wszystkie składniki.
Uformuj bochenek o miękkiej konsystencji, w przeciwnym razie nie będzie można włożyć płatków.
Uwaga: jeśli okaże się twarde, dolej więcej mleka.
Ciasto podziel na trzy lub cztery części.
Uformuj stożki o większej podstawie.
Połóż podstawę w małym naczyniu, aby móc ją obracać jak na tokarce.
Włóż płatki zaczynając od góry (niektórzy zaczynają od podstawy – zrób tak jak ci wygodniej).
Kontynuuj do dołu, dopasowując luźno płatki, aby szyszka była bardziej realistyczna.
Ułóż je w naczyniu do serwowania, posyp powierzchnię cukrem pudrem i opcjonalnie wiórkami kokosowymi.
I gotowe… Przepis na szyszki sosnowe słodkie czekoladowe bez pieczenia na prezent pod choinkę.
Smacznego!