Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska Surówki i sałatki

Pucharek z sałatką z krewetek, surimi, ananasa i jajkiem, przekładana soczystym brokułem

Krewetki, choć mogą przywodzić na myśl składniki ekskluzywnych dań, są wyjątkowo łatwe do przyrządzenia w domu.
Przepis na sałatkę z krewetkami świetnie nadaje się dla osób, które dotąd nie miały do czynienia z tymi owocami morza, choć oczywiście zasmakuje również doświadczonym smakoszom krewetek.

 

To ciekawy pomysł na romantyczną kolację we dwoje, prosty i szybki w wykonaniu, a jednocześnie zawierający odrobinę egzotyki.
Jak zrobić sałatkę z krewetkami? Przede wszystkim potrzeba naszych głównych bohaterek, które najłatwiej znaleźć w formie mrożonej. Do sałatki najlepiej wybierać małe krewetki koktajlowe, które po podsmażeniu na masełku z odpowiednimi dodatkami wydobędą swój wyjątkowy smak.


Składniki:
– 16 krewetek
– 1 jajko ugotowane
– 1 plaster ananasa
– 2 łyżki majonezu
– 6 paluszki krabowe
– szczypta suszonej mieszanki chili (lub kawałek świeżej)
– łyżka posiekanego szczypioru
– pół brokułu
– koper
– pojemniczki
Osiem krewetek, paluszki krabowe, jajko i ananas pokrój w drobną kostkę. Dodaj szczyptę mieszanki chili, szczypior, majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Brokuł potnij na różyczki, włóż do wrzątku i gotuj przez trzy minuty. Po ugotowaniu wylej wodę i zalej brokuł zimną wodą. Nożyczkami zetnij różyczki na drobne.
Do pojemniczka wsyp dwie łyżeczki brokułu, dwie łyżeczki sałatki i znowu dwie łyżeczki brokułu. Wyrównaj sałatką. Na górze umieść krewetkę i łodyżkę kopru.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ