Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Przepisy

Chatka Baby Jagi – ciasto z dzieciństwa

Różnie nazywane to pyszne ciasto – dla jednych Chatka Puchatka, dla innych domek Baby Jagi – czyli jak w prosty sposób przygotować bajkowe ciasto! Chatka ewentualnie domek Baby Jagi, dla wielu z nas jest słodkim wspomnieniem dzieciństwa. 🙂 Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie wymaga pieczenia, a na dodatek przywołuje smaki, które kojarzymy z błogim dzieciństwem. Pół wieku temu do ciasta była wykorzystywana często margaryna – ale też było pysznie, teraz używamy masła. Ciasto Chatka Baby Jagi wyróżnia się efektownym wyglądem, dlatego też jest uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i przez dorosłych. Prostota i szybkość przygotowania ciasta „domek Baby Jagi”, są kolejnymi plusami, które powinny zachęcić Was do jego przygotowania!
Ciasto Chatka Baby Jagi przygotujemy z prostych składników – twarogu, masła, herbatników, cukru i kakao. Poznaj przepis na bajkowe ciasto bez pieczenia, którym jest Chatka Baby Jagi!
Składniki:
– 0.5 kg twarogu lub białego sera mielonego
– 1 kostka masła
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– 1 łyżka ciemnego kakao
– duża paczka herbatników (36 sztuk)
opcjonalnie – kilka kropel aromatu rumowego
Polewa czekoladowa
– śmietanka UHT 30% – 60 ml
– czekolada deserowa – 125 g
– masło – 20 g
Śmietankę zagotuj w rondelku. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodaj miękkie masło.

Przygotowanie
Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką, białą, puszystą masę. Do masy maślanej stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na najmniejszych obrotach miksera.
Masę serową podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao i dwie kropelki aromatu rumowego, dokładnie wymieszaj.

Na papierze do pieczenia rozłóż 3 rzędy herbatników po 6 sztuk. Na herbatniki wyłóż masę kakaową, wyrównaj. Rób to delikatnie i nie denerwuj się bo ciasteczka mogą się przesuwać, z drugą warstwą nie będzie tego problemu. Masę kakaową przykryj kolejną warstwą herbatników – i tak jak wcześniej – 3 rzędy po 6 sztuk.
Na herbatniki wyłóż białą masę, wyrównaj.
Ciasto złóż w trójkąt, unosząc boki papieru do pieczenia – ciasto po uniesieniu boków, praktycznie samo zacznie się składać/formować. Wyrównaj wystającą masę i włóż do lodówki do stężenia (około godziny).
Ciasto tężeje, w tym czasie przygotuj polewę czekoladową – opis wyżej.
Polewę czekoladową schłodzoną, wylej równomiernie na chatkę. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), lub w chłodne miejsce gdy nie mamy miejsca w lodówce, do całkowitego stężenia i zmięknięcia herbatników.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ