Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?
Gotowanie brokułów na wodzie jest chyba najpopularniejszym sposobem przyrządzania tych warzywa. Na początku oczywiście myjemy brokuł i dzielimy go na części. Następnie do garnka wlewamy około 2-3 litrów wody, tak aby przykryła warzywo. Warto do wody dodać łyżkę octu, zanurzyć i odczekać kilka minut. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że pozbyliśmy się wszelkich zanieczyszczeń. Należy ponownie opłukać brokuł i zagotować w garnku 2-3 litry wody (w zależności od wielkości warzywa).
Po zagotowaniu wody należy dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz sok z połówki cytryny. Do wrzącej wody wrzucamy warzywo i gotujemy 3-4 minuty. Idealny brokuł powinien być lekko twardy i jędrny. Chyba, że jesteśmy zwolennikami miękkich warzyw – wówczas należy potrzymać go nieco dłużej. Następnie wyjmujemy warzywo z garnka, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Dzięki tej metodzie brokuł zachowa swój zielony kolor.
Drugim sposobem przyrządzania brokułów jest ich gotowanie na parze. Pozwala to zachować nie tylko ich piękny, soczyście zielony kolor, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne.
Najpierw trzeba odpowiednio przygotować brokuł i odciąć od trzony różyczki. Niektórzy z nas wyrzucają łodygę, jednak jest to błąd, warto pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie płuczemy warzywo pod strumieniem zimnej wody.
Aby przygotować brokuły na parze, do dużego garnka należy wlać niewielką ilość wody i włożyć sitko lub specjalny wachlarz do gotowania na parze.
Różyczki umieszczamy na sicie, gdy woda zacznie się gotować – ważne, by nie dotykała warzyw. Po około czterech minutach brokuły powinny być już gotowe.
Po wyjęciu z garnka należy zahartować je w zimnej wodzie, wrzucając na kilka chwil do miski lub przepłukując na sicie.