2 x finger food – Mini kanapki z szynką i owocami, ser camembert z jeżynami

Kanapki dodają elegancji przyjęciu z napojami. Idealną kanapką będzie pięknie podany, mały i smaczny kąsek, który goście mogą zjeść jedną ręką, jednocześnie trzymając szklankę w drugiej. Kanapki mogą wzmocnić smak wina lub szampana i vice versa.


I.Kanapki z szynką, truskawką i melonem
– Bagietka
– szynka szwarcwaldzka
– truskawki
– melon
– serek śmietankowy
– serek ziołowy do smarowania
Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą, podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku.
Z szynki ułóż wachlarz i połóż na grzankę posmarowaną serkiem ziołowym. Truskawkę przetnij na pół, natnij aby utworzyć wachlarz i umieść na szynce. Z melona wytnij kulki, wyciśnij rozetkę z serka śmietankowego i umieść na niej melon. Udekoruj listkiem pietruszki.

II. Serek camembert z jeżynami
– chleb tostowy
– ser camembert
– świeże jeżyny
– sałata
– serek ziołowy
Z chleba tostowego odkrój skórki, przekrój po przekątnej. Posmaruj delikatnie serkiem ziołowym, połóż liść sałaty. Serek camembert pokrój na małe trójkąty, połóż dwa na sałatę, na każdym umieść pół jeżyny.
Smacznego

Dodaj komentarz