Połyskujące wyglądają świeżo, soczyście i smakowicie, by uzyskać ten efekt przygotowujemy glazurę.
Cienkie i chrupiące lub miękkie i gładkie glazury są idealnym wykończeniem deserów na bazie owoców. Istnieje kilka różnych wersji przezroczystej glazury, których możesz użyć w zależności od rodzaju deseru, z którym pracujesz.
Aby uzyskać twardszą, przejrzystą glazurę, taką jak glazura cukierkowo-jabłkowa, użyj polewy z twardego cukierka. Aby uzyskać bardziej miękką, cienką glazurę do wykończenia ciast z owocami, użyj zwykłego syropu.
Przezroczysty nie oznacza bez smaku — możesz dodać kilka kropli ekstraktu lub likieru, aby osłodzić glazurę. Możesz również zastąpić wodę w przepisie czystym lub jasnym sokiem owocowym.
Składniki:
– 2 listki żelatyny
– 100 ml wody (wrzącej)
– 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 5 minut. Wrzątek przelej do miseczki, dodaj cukier. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatynę dokładnie wyciśnij i dodaj do wody z cukrem, wymieszaj.
Odstaw do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu. Galaretkę odstaw na chwilę do lodówki, kontrolując jej gęstość. Kiedy zacznie tężeć, ale będzie miała jeszcze płynną konsystencję, pędzelkiem równomiernie pokryj nią owoce.