Ravioli i uszka z mięsem – 7 wzory domowym sposobem

Pomysł na smaczne pierożki ravioli inspirowane kuchnią włoską, które przyrządzisz zdecydowanie szybciej niż tradycyjne pierogi. Pierożki ravioli z mięsem, znikną z talerzy tak szybko, jak się na nich pojawią. Podawaj je okraszone podsmażaną cebulką lub z sosem pomidorowym, ewentualnie z ulubionymi dodatkami. Kilka sposoby na klejenie ravioli i uszek.
Niezastąpione z kapustą i grzybami lub samymi grzybami na wigilijnym stole.
Farsz mięsny:
– 200g wołowego tatara
– 200g wieprzowiny zmielonej
– 1 średnia cebula
– łyżeczka pieprzu
– łyżeczka soli
– szczypta zmielonej kolendry
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebulę pokrój w drobną kostkę, dodaj resztę składników i wymieszaj. Ręce namocz w oliwie i formuj małe kuleczki.
Ciasto na ravioli:
– 300g mąki pszennej (typ 450)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 całe jajko
– 2 żółtko
– szczypta soli
– ciepła woda
Z mąki, soli, jajek, wody i oleju zagnieć ciasto. Wodę dodawaj stopniowo w miarę potrzeby.
Wyrabiaj na jednolite gładkie i lśniące ciasto. Odstaw na 30 minut aby odpoczęło. Ciasto podziel na pół, jedną połowę cienko rozwałkuj.


I. Kwadraty
Z ciasta wytnij prostokąt. Na jednej połowie w równych odstępach ułóż kuleczki farszu, przykryj drugą połową. Dociśnij ciasto wokół farszu. Radełkiem wycinaj kwadraty lub prostokąty.


II. Okrągłe kwiaty
Wytnij obręczą 2 kółka. Na jedno kółko połóż kuleczkę farszu, przykryj drugim kółkiem, dociśnij ciasto wokół farszy, wytnij falowaną obręczą zgrabne kwiatki.


III. Uszka
Ostrym nożem lub okrągłym nożem do pizzy pokrój ciasto na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy kwadrat połóż porcję farszu.
Złóż uszko po przekątnej, sklej boki w trójkąt, zawiń końce uszka wokół palca i sklej.


IV. Uszko kółko
Wytnij obręczą kółko o średnicy 4cm, połóż na środek farsz, zlep brzegi jak pierogi, złap za końce i sklej je.


V. Trójkąty
Wytnij dwa prostokąty z ciasta, na jednym w równych odstępach połóż farsz, przykryj drugim ciastem. Dociśnij ciasto wokół farszu. Radełkiem wytnij trójkąty.


VI. Sakiewki
Wytnij nożem do pizzy kwadraty 5x5cm, na każdy połóż farsz, boki ciasta podnieś do góry, lekko ściśnij poniżej.


VII. Korona
Wytnij prostokąt 8cmx3, na środku ułóż cienki wałek farszu, dociśnij ciasto, zlep boki. Radełkiem przytnij ciasto lekko powyżej farszu, złap za boki i zlep.
Gotowanie
Pierożki włóż do rondla z wrzącą wodą, zagotuj, posól i gotuj 3-7 minut w zależności od nadzienia. Ravioli z mięsem – 7 minut, ravioli z twarogiem lub ziemniakami – 5 minut, ravioli z serem – 3 minuty.

Smacznego.

Dodaj komentarz