Łódeczki pełne smakołyków, mini President w trzech otoczkach, szparagi w szynce
Spotkania z bliskimi przy pysznym jedzeniu to przyprawa życia, zwłaszcza gdy te spotkania odbywają się w ogrodzie! Nie ma powodu, dla którego jedzenie w ogrodzie nie może być tak niesamowite, jak to, co możesz podać, gdy przyjmujesz gości w domu. Przekąska nie musi być skomplikowana, ale przy odrobinie przygotowania można zamienić zwykłe w niezwykłe. Idealne przekąski są pyszne, łatwe do zrobienia i zjedzenia, nie wymagają sprzątania.
I. Łódeczki pełne smakołyków
– salami (średnica 5-6cm)
– chrupiące paski tortilli chipsy
– oliwki zielone
– gruszka konferencja
– winogrona czerwone drobne
– winogrona zielone duże
– ogórki konserwowe małe pikle
– ser żółty w plastrach
– łódeczki bambusowe
dodatkowo: mały kieliszek, gałązki rozmarynu
Umytą gruszkę przekrój na cztery części, wykrój środek, każdą część pokrój w plastry po skosie.
Winogrona zielone przekrój na pół lub na cztery części.
Ser żółty pokrój w paski o szerokości ok 4cm., a następnie każdy pasek pokrój w trójkąty.
Do wykonania róży z salami użyj małego kieliszka. Każdy plasterek lekko zegnij na mniej niż połowę na brzegu kieliszka, układaj dookoła pięć plasterki salami, odwróć kieliszek – róża gotowa.
Zostało tylko fantazyjnie układać do łódeczki: dwa chrupiące paski tortilli (chipsy), 2-3 trójkąty z sera żółtego, plaster gruszki, 2-3 oliwki zielone, 2-3 winogrona ciemne, ćwiartka winogrona zielonego, mały ogórek konserwowy, gałązka rozmarynu.
II. Serek President w otoczce czarnej, czerwonej i zielonej
– 3 mini serki President
– łyżeczka czarnego sezamu
– łyżeczka mielonej papryki słodkiej (lub pikantnej jeżeli taką preferujesz)
– łyżeczka kopru suszonego
Mini serki pokrój na cztery części. Częścią krojoną zanurz cztery części w czarnym sezamie, cztery w papryce, pozostałe zanurz w koperku suszonym. Ustawiaj na tacy trójkąty serka.
III. Łyżeczka ze szparagami w szynce
– łyżeczki z ciasta kruchego
– szparagi konserwowe
– szynka w plastrach
– pomidorki koktajlowe
– serek śmietankowy ze szczypiorkiem
dodatkowo: słupki z papryki czerwonej i żółtej
Część szparagi z szyszką odetnij 6cm. Szynkę pokrój w paski ok. 2cm. Pomidorki przekrój na cztery części. Serek przełóż do worka cukierniczego, ułatwi to nakładanie do łyżeczki.
Na pasek szynki połóż szparagę i zroluj w szynkę.
Weź łyżeczkę z ciasta kruchego i układaj: wyciśnij trochę serka śmietankowego ze szczypiorkiem, połóż szparagę w szynce, obok ćwierć pomidorka, na szynkę połóż słupek żółtej i czerwonej papryki.
Smacznego.