Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Rzodkiew biała, jajka, ciecierzyca – trzy sprawdzone pyszne przekąski

Biała rzodkiew nie jest tak popularna jak dobrze nam znana rzodkiewka w pęczkach. Bywa także mylona z rzepą. Warto jednak zainteresować się tym warzywem – jest nie tylko bardzo smaczne, ale także ma mnóstwo witamin i składników odżywczych.

Rzodkiew biała swoim wyglądem przypomina ogromną pietruszkę. Czasem jest mylona z rzepą białą, jednak bardzo łatwo je odróżnić – rzepa ma bowiem kształt sporej bulwy. Ma charakterystyczny, wyrazisty i ostry smak, nieco bardziej intensywny niż smak rzodkiewki. Jest także bogatsza w składniki odżywcze niż dobrze nam znana rzodkiewka.


I. Rzodkiew biała – smaczna przekąska
potrzebujesz:
– rzodkiew białą
– 250g serka kremowego
– 2 łyżki majonezu
– 10 liści bazylii
– łyżka kopru
– łyżka soku z cytryny
– łosoś wędzony
– sól i pieprz do smaku
Rzodkiew białą pokrój w plastry, okrągłą foremką wykrawaj jednakowe kółka.
Serek, majonez, posiekaną bazylię, koper i sok z cytryny wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Łososia pokrój w paski.
Połóż plaster rzodkwi białej, pół łyżeczki serka i kawałek łososia, przykryj następnym plastrem rzodkwi i czynność powtórz, przykryj rzodkwią. Teraz zrób mały kleksik z serka, zwiń łososia w różyczkę, połóż na serku. Udekoruj liśćmi bazylii. Dalej rób tak do wyczerpania składników.
Opcjonalnie możesz zrobić sos i polać całość.
Składniki na sos:
– pęczek bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 80ml oliwy z oliwek
– kilka wiórek z cytryny
Bazylię, czosnek i oliwę zmiksuj, polej przekąskę z rzodkwią białą, na końcu rzuć kilka wiórek z cytryny.


II.Jajko sadzone na bekonie z grzanką i awokado
– bagietka
– boczek wędzony surowy
– awokado
– pół cytryny
– jajka przepiórki
Bagietkę pokrój w kromki, posmaruj masłem, usmaży lub upiecz w piekarniku na złoty kolor. Boczek połóż na rozgrzaną patelnię i usmaż.
Awokado przekrój na pół, usuń nasiono, łyżką wyjmij miąższ, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i rozgnieć widelcem.
Jajka przepiórki usmaż tak aby białko było ścięte, a żółtko luźne. Wykorzystaj patelnię przeznaczoną do smażenia jajek sadzonych. Każdy otwór lekko posmaruj masłem lub olejem, na zimną patelnię wbij jajka, posól i przykryj przykrywką. Smaż na niedużym ogniu do ścięcia białka.
Grzankę posmaruj awokado, połóż dwa – trzy kawałki smażonego boczku, na środek połóż jajko sadzone, udekoruj gałązką kopru.


III. Mini babeczki z pyszną pastą z ciecierzycy i pomidorów z oleju
– 1 puszka ciecierzycy
– pół słoika odsączonych pomidorów suszonych
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oliwy
– sok z pół cytryny
– sól i pieprz do smaku
Wszystko zblenduj na gładką pastę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
dodatkowo potrzebujesz:
– sałata karbowana
– mini babeczki
– papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
– serek Apetina z bazylią i oregano
– drobny szczypiorek
Mini babeczki wypełnij sałatą karbowaną, wyciśnij rozetę z pasty, połóż trzy kosteczki serka, kosteczkę papryki czerwone, posyp drobnym szczypiorkiem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ