Faszerowane jajka – 3 sposoby – pysznie, szybko, smacznie
Faszerowane jajka to jajka ugotowane na twardo, które zostały wyłuskane, pokrojone na pół i wypełnione pastą z żółtek zmieszanych z innymi składnikami, takimi jak majonez i musztarda. Zazwyczaj podaje się je na zimno jako dodatek, przystawkę lub danie główne podczas spotkań lub przyjęć.
Faszerowane jajka, jak my cię kochamy! Pozwól, że policzę sposoby. Pikniki, święta, szkolne spotkania i nie tylko, faszerowane jajka to wszechstronna przekąska. Każdy wkłada swój własny, charakterystyczny smak dodatków do tego wspaniałego dania. A co najlepsze, dzieci je uwielbiają!
Faszerowane jajka z pomidorkiem
– 3 jajka ugotowane na twardo
– pomidorki koktajlowe czerwone
– 1/2 cebuli czerwonej
– łyżka majonezu
– łyżeczka musztardy
– papryka chili (szczypta)
– czosnek i sól do smaku
– natka pietruszki
Jajka przekrój na pół, wyłuskaj żółtka, przełóż do miseczki, białka ułóż na półmisku. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, szczypta chili, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj na jednolitą masę, przełóż do worka z ozdobną tylką.
Cebulę czerwoną pokrój w kostkę, pomidorki na ćwiartki.
Do każdego białka wyciśnij pastę, połóż ćwiartkę pomidorka, ćwierć łyżeczki cebuli czerwonej i listek pietruszki.
Faszerowane jajka z łososiem
– 3 jajka ugotowane na twardo
– łosoś wędzony
– czarny kawior
– koper
– łyżka majonezu
– łyżeczka musztardy
– papryka chili (szczypta)
– czosnek i sól do smaku
Jajka przekrój na pół, wyłuskaj żółtka, przełóż do miseczki, białka ułóż na półmisku. Do żółtek dodaj majonez, musztardę, szczypta chili, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj na jednolitą masę, przełóż do worka z ozdobną tylką.
Do każdego białka wyciśnij pastę, pasek łososia wędzonego zwiń w różyczkę i połóż na pastę jajka, udekoruj kawiorem i koprem.
Faszerowane jajka – koszyczki
– awokado
– 100g serka śmietankowego
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
do dekoracji: koper, granat, liść pora
Jajka przekrój na pół, wyłuskaj żółtka, przełóż do miseczki, białka ułóż na półmisku. Do żółtek dodaj obrane awokado, sok z cytryny, sól i pieprz, zblenduj na jednolitą pastę. Przełóż do worka z ozdobną tylką.
Liść pora pokrój na cienkie paseczki o długości ok. 10cm.
Do każdego białka wyciśnij pastę, połóż trzy owoce granatu, koper, zakończ fantazyjnie paseczkiem pora.
Smacznego.