Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

soki

Sok jabłkowy

Jabłka
Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika, a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
Posiada niski indeks glikemiczny.
Sposób przygotowaniu soku:
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wydrąż nasiona i wkładaj do sokowirówki. Wyciśnięty sok można pić od razu.
Sok z jabłek, który zrobimy własnoręcznie możemy przechowywać w lodówce przez parę dni. W sezonie letnim zalecane jest jego schłodzenie po przyrządzeniu. Wtedy smakuje najlepiej. Taki napój to świetna alternatywa dla lemoniad domowej roboty i innych koktajli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ