Puszyste mini naleśniki z serem Roquefort i galaretką z wytrawnego wina

Puszyste, pulchne, bardzo sycące i pachnące – przyrządź samodzielnie mini naleśniki i rozpocznij dzień na wesoło! Jedzenie i picie to nie tylko podstawowe potrzeby człowieka. Mogą być one również pretekstem do zorganizowania miłych spotkań towarzyskich.Potrawy zwłaszcza przygotowywane z okazji różnych uroczystości, powinny zatem nie tylko zaspokajać głód, ale również cieszyć oko. Takim daniem są puszyste mini naleśniki z serem Roquefort i galaretką z wytrawnego wina.
Mini naleśniki – składniki na  ciasto:
– 200g mąka
– 1 łyżeczki proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
– płaska łyżka cukru
– 1 jajko
– 310 ml mleka
– 60g roztopionego masła + do smażenia
Przygotowanie:
Rozpuść masło.
Do wyższego naczynia wlej mleko, wsyp mąkę, jajko, sodę i proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli. Mikserem wymieszaj dokładnie, pod koniec wlej roztopione masło i ponownie wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy i nie będzie żadnych dużych grudek.
Aby usmażyć mini naleśniki, użyj patelni do smażenia jajek sadzonych, podgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia jest gorąca, do każdego wgłębienia odrobinę masła i wlej ciasto naleśnikowe.
Smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony. Powtórz z pozostałym ciastem.
Składniki na galaretkę:
– 1/2 litra wina wytrawnego białego
– 8 płatki agar-agar
– sok z 1/4 cytryny
– 35g cukru
Listki agar-agar moczy przez 10 minut w zimnej wodzie, aby napęczniały, a następnie dokładnie wyciśnij. W małym garnku ogrzej 1/2 litra wina wytrawnego, zdejmij go z gazu na krótko przed zagotowaniem. Wyciśnięte listki włóż do wina i rozpuść wolno mieszając. Następnie dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj. Roztwór galarety podziel na pół. Do jednej części daj odrobinę barwnika żółtego, do drugiej czerwonego. Przelej do pojemników na wysokość 6-8 mm. Odstaw do schłodzenia.
Kremowa masa składniki:
– 100g sera Roquefort
– 250g chudego twarogu
– 3 łyżki śmietany
– sól i pieprz do smaku
– kilka kropli sosu worcester
– kilka kropli soku z cytryny
– kilka kropli koniaku
Ser Roquefort włóż do wyższego pojemnika, dodaj twaróg i śmietankę, całość ubij, aż powstanie sprężysta masa. Dopraw solą, pieprzem, sosem worcester, sokiem z cytryny i koniakiem.
Dodatkowo potrzebujesz:
– ozdoby z sera Parmigiano Reggiano
– szynka Prosciutto Di Parma przesmażona, połamana na małe kawałki
– listki pietruszki, żurawina
– worek cukierniczy + tylka
Przygotowanie


I. Świecąca przekąska
Z żółtej galaretki wykrój kółko o szerokości mini naleśnika. Na mini naleśnik połóż żółtą galaretkę i przykryj drugim naleśnikiem. Za pomocą ozdobnej tylki wyciśnij rozetę z kremu twarogowego. Udekoruj ozdobą z sera Parmigiano Reggiano, kawałkiem szynki Prosciutto Di Parma, żurawiną i listkiem pietruszki.


II. Mini naleśnik z krewetkami
Wyciśnij rozetę z kremu twarogowego na mini naleśnik, połóż dwie krewetki koktajlowe, ozdób koprem i kawałkiem galaretki czerwonej.


III. Mini naleśnik z kremem twarogowym i winną galaretką
Wyciśnij rozetę z kremu twarogowego na mini naleśnik, rozbij widelcem galaretkę żółtą i czerwoną, nanieś na rozetę – trochę żółtej z jednej strony i czerwonej z drugiej strony. W środek włóż ozdobę z sera Parmigiano Reggiano i listek z pietruszki.
Smacznego.

Dodaj komentarz