Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Naleśniki Przystawka, przekąska

Puchate mini naleśniki

Puchate mini naleśniki na sodzie, świetnie komponują się zarówno na słono jak i na słodko. Wystarczy kilka składników i mamy gotowy podkład z mini naleśników. Bardzo chętnie zjadane nie tylko przez dzieci, również przez dorosłych.
Mini naleśniki – składniki na ciasto:
– 200g mąka
– 1 łyżeczki proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
– płaska łyżka cukru
– 1 jajko
– 310 ml mleka
– 60g roztopionego masła + do smażenia
Przygotowanie:
Rozpuść masło.
Do wyższego naczynia wlej mleko, wsyp mąkę, jajko, sodę i proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli. Mikserem wymieszaj dokładnie, pod koniec wlej roztopione masło i ponownie wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy i nie będzie żadnych dużych grudek.
Aby usmażyć mini naleśniki, użyj patelni do smażenia jajek sadzonych, podgrzej patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia jest gorąca, do każdego wgłębienia odrobinę masła i wlej ciasto naleśnikowe.
Smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony. Powtórz z pozostałym ciastem.


Smacznego.
Ps. Takie naleśniki doskonale sprawdzają się jako przekąska z dodatkami na słono, również na słodko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ