Koktajl ze szparagów

Jedzenie i picie to nie tylko podstawowe potrzeby człowieka. Mogą być również pretekstem do zorganizowania miłych spotkań towarzyskich. Potrawy i napoje, zwłaszcza przygotowywane z okazji różnych uroczystości, powinny zatem nie tylko zaspokajać głód, ale również cieszyć oko i pobudzić apetyt. Powiedzenie “je się oczami” jest trochę oklepane, ale wciąż aktualne. Bogatą gamę smaków i ciekawy wygląd stanowią koktajle.


Dziś koktajl dla smakoszy szparagów.
Składniki na 5-6 porcji:
– 350g sosu koktajlowego
– 1kg białych świeżych szparagów lub konserwowych
– kilka kropli sosu tabasco
– kilka plasterki mango
– wiśnie koktajlowe z ogonkiem
dodatkowo: jasne i ciemne listki sałaty
– kieliszki koktajlowe
Wymieszaj sos koktajlowy z kilkoma kroplami tabasco.
Do każdego kieliszka koktajlowego wlej po dwie łyżki stołowe sosu koktajlowego.
Jeżeli nie masz świeżych szparagów, użyj konserwowych z zalewy.
Obrane i ugotowane wypustki szparagów przekrój dwukrotnie tak, aby z jednej łodygi powstały trzy cząstki. Kawałki szparaga rozłóż równomiernie do kieliszków koktajlowych. Wierzchołki szparagów powinny przy tym leżeć na wierzchu.
Jako ozdoba służą kontrastujące ze sobą listki jasne i ciemne sałaty ułożone przemiennie na brzegu kieliszka koktajlowego. Na szparagi połóż plasterki mango i ozdób wiśnią koktajlową.
Smacznego.

Dodaj komentarz